Duminica 11 Martie Sala 2 (et.6) 16.00-17.15 Hridya Hatha Yoga cu Teodor Sebastian
Vă invit să facem împreună Hridya Hatha Yoga, o yoga care se adresează Inimii spirituale (hridaya) ca centru al existenței noastre. Ramana Maharshi spunea simpatic că un copil chemat la tablă să rezolve o ecuație și întrebat cine o face nu va arăta spre cap sau spre o altă parte a corpului ci spre piept locul pe care cu toții îl simțind ca fiind ”Eu”, centrul sentimentului că existăm.
Filozofia yoghină pornește de la premiza existenéi unui ”păcat” inițial care conduce inevitabil la suferință și anume cel al lui avidya, ignoranța. Ignoranța aici nu este o lipsă de cunoaștere sau de educație ci o cunoaștere eronată. Prin ea ajungem să uităm ce înseamnă ”a fi” fiind fermecați de ”a fi cineva” și la fel precum niște actori foarte buni intrăm atât de bine în rolurile pe care le jucăm încât uităm cine suntem. Mai mult decât atât, adesea ”a fi” devine ”a avea” și ne definim existența prin ”al meu”.
Hridaya Yoga s-a născut la confluența dintre ideile filozofiei advaita vedanta, a căutării de sine și hatha yoga clasică în care se folosesc corpul și mintea pentru a dezvolta conștiența de sine și a ne elibera de ”bolile” vieții moderne atât de agitate. Exersând atitudinea de martor și folosind întrebarea ”cine sunt eu?”, liniștind mintea și păstrând-o prezentă, ieșind din trăirea realității ca o poveste pe care ne-o spune mintea și trăind fiecare clipă cu intensitatea naturală a lui ”a fi aici și acum”, yoga nu mai este ceva făcut o oră la o sală sau pe păturica de acasă ci un mod de a fi.
Ghidul vostru este : Teodor Sebastian
Eu (Teodor Sebastian) am început yoga în adolescență, într-o perioadă în care era încă interzisă și am crescut împreună cu ea. Încă din facultate am început să dau mai departe entuziasmul practicii și cu toate că am terminat politehnica, am ales să trăiesc din și prin yoga. Astfel că ceea ce am de oferit este experiența acestui drum de o viață care sper să inspire și pe alții către aventura cunoașterii de sine. Împreună cu mai mulți prieteni am construit (de multe ori la propriu) Centrul de Meditație și Yoga Kamala din Sânpetru, Brașov, unde trăim într-o comunitate mică. Săptămânal țin cursuri de meditație și yoga în București (navetă pe care o fac din 2007) și Brașov.
Mai multe puteți afla pe blogul personal, yogapentrumine.com sau pe site-ul Centrului Kamala, kamala.ro.
Namaste